Bildeanalyse

Min bildeanalyse av «Skrik»
Skrik er maleri som ble malt av Edvard Munch. Bildet finnes i fire originalversjoner der Edvard Munch beholdte to, et ble auksjonert i 2012 til en ukjent kjøper og det siste er på utstilling hos Nasjonalgalleriet. Bildet ble malt originalt med fettstifter.
Bilde sitt forgrunn er tydelig den skalle mannen. Mannen skriker med hver sin hånd på hver sin side av hodet. Han er sikkert hovedgrunnen til at bildet heter skrik fordi det ikke er noe annet tegn i bildet for at maleriet skal hete «skrik». Mannen står på en bro og han ser «utover» i bildet. Altså ser han direkte ut. I mellomgrunnen kan du se at broen går innover/videre. På broen går det da to mennesker som blir antatt som menn. Det er uklart om de går fra mannen som skriker eller fra. Bakgrunnen er tydelig er naturen og sjøen som er bak. Man kan se to båter som ikke har seilene sine oppe. De er kanskje ikke seilbåter, de kan være dampbåter.
Bilderesultat for skrikDet tydelige blikkfanget i bildet er mannen som skriker. Han ser ganske spesiell ut på grunn av på tre av de fire hovedbildene har ikke mannen pupiller. Mannen er skallet og er malt «sjanglete». Han er malt i ganske «bølgete». Mannen er malt i brune klær og en kan lett anta at han er fattig. Synsvinkelen på bildet er normalperspektiv, det er ganske tydelig på grunn av at størrelsen og vinkelen på bildet er rettet mer i størrelse for at et menneske skulle se det istedenfor en frosk eller en fugl. Grunnen til at jeg bruker de to dyrene som eksempel er på grunn av at de blir brukt som perspektiv forklaringer, froskeperspektiv og fugleperspektiv.
Bildet har tydelige farger og tydelige malestrøk. Det er tydelige farger fordi blåfargen i bakgrunnen tydelig viser at det er en sjø der og vann blir ofte vist som en blåfarge. Det grønne i bakgrunnen viser bakken og er grønn på grunn av at det er gress. Den gule/oransje fargen i sjøen viser at sjøen gjenspeiler lyset fra solen. Det er tydelig at det rødbrune er en bro. Et annet tegn for at det er en bro er at gjerdet på siden.
Ved at båtene er ganske små i forhold til personene på bildet kan vi som regel anta at båtene er ganske langt vekke og at sjøen er ganske stor.
Bildet kan vi vite er lagd i ekspresjonismen ved tydelige malestrøk og et «virkelig» tema. Du kan lett se hvor Edvard Munch malte og hvilken vei strøkene var, horisontale eller loddrette. Nesten hvert malestrøk som er tatt på bildet er tydelig og har en mening, det er et av kjennetegnene av ekspresjonismen. Et annet kjennetegn av ekspresjonismen er at budskapet til bildet er «den nakne sannheten», altså noe dystert. Du kan lett se at «skrik» ikke har et glad budskap men det er også vanskelig å finne ut hva budskapet er. For eksempel vett vi ikke hvorfor mannen skriker.
Lyset lyser tydelig opp mannen som skriker, sjøen, broen og mennene som går utover. Ved at lyset gjør dette blir de nevnte mer med i blikkfanget.
Vi kan se rette linjer der broen er malt. Det viser at selvfølgelig at broen er rett. Vannet er malt «bølgete» og det signaliserer at vannet er i bevegelse. Gresset er også malt «bølgete» på grunn av det skal vise at gresset også er i bevegelse. Jeg antar selv da at det er mye vind. At det er vinden som gjør at vannet og gresset beveger seg.
Min versjon av bildet
Jeg prøvde å finne en trebro der du kunne få den skikkelige vinkelen med mannen som skriker, de to mennene og innsjøen. Jeg fant mange trebroer som var nærme innsjøer men uansett hver vinkel vi tokk det fra så kunne jeg ikke få det likt. Jeg prøvde ut 5 forskjellige broer og på hver bro prøvde jeg flere vinkler. Disse to bildene var kanskje de beste. Den ene har ikke en innsjø på bildet selv om innsjøen er 20-30 meter vekke. Det andre fikk jeg med en innsjø men det var feil vinkel og ingen bro.
Hvis vi hadde en fjerdemann som kunne hjulpet så hadde sikkert resultert i bedre bilder. Selv om vi bare var tre stykker må jeg gi takk til Aleksander Tiseth Georgsen og Even Tardivo får å være modell i bildet og får å ha hjulpet meg med å finne ut hvor jeg burde ta bildet. Tusen takk til de for å ha hjulpet meg.
For den første grunnen valgte jeg norsk natur på grunn av Edvard Munch sine bilder var ofte inspirert av Norge og norsk natur. Dette er jo selvfølgelig en tilfeldighet. Jeg bor i Norge og jeg er ganske sikker på å bruke penger til å dra til ett annet land for å ta et bilde er litt overdrevent. For å modernisere bildet valgte jeg å ta det ene bildet som en selfie. Det ble kanskje ikke en bra selfie, men det er en selfie. Jeg valgte å ikke skrike, jeg er mer i sjokk på bildet. Grunnen til dette er fordi jeg valgte å ta bilder der jeg er sjokkert og skriker. Det er bare at jeg valgte de bildene jeg er sjokkert på fordi de så bedre ut og hadde mer sammenligninger i bakgrunnen enn de andre.
Jeg valgte å ha hus i bakgrunnen for å vise at jo lengre tiden går utvikler mennesker seg mer. Det finnes flere hus nå til dags enn det gjorde på den tiden. Det prøver jeg å vise ved med hus i bakgrunnen selv om det ikke er hus i bakgrunnen på det originale bildet. Klesplaggene vi bruker fantes selvfølgelig ikke på den tiden. Dette er også en av tingene jeg endret for å modernisere bildet. Vi har heller ikke gamle klesplagg som de brukte på den tiden da.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar